FOTO: Aage Christensen
1 af 1

Berettiget kritik fra Grønland

Kommentar
ons 14. dec - 2016

Forholdet mellem Danmark og Grønland er igennem længere tid blevet stadigt mere anspændt. Den foreløbige kulmination kom i går, da Grønlands udenrigsminister Vittus Qujaukitsoq i Politiken kaldte den danske regering for arrogant. Samtidigt truede han på den grønlandske regerings vegne med at forlade Rigsfællesskabet og smide USA ud af basen i Thule.

Det grønlandske hjemmestyre har forgæves forsøgt, at råbe de skiftende danske regeringer op.

Det er en bred vifte af konflikter, som har udviklet sig over 75 år, siden Danmark gav USA tilladelse til at oprette Thulebasen og efterfølgende basen Camp Century, som begge indgik i USA's atomtrusler mod Sovjetunionen. Selv om det er 50 år siden, at Camp Century blev forladt, har USA ikke ryddet op efter sig. Amerikanerne efterlod radioaktivt affald, store mængder dieselolie og giftigt affald. Indlandsisen smelter, og basen nærmer sig overfladen. Grønland kræver, at der ryddes op en gang for alle.

Også Thulebasen giver anledning til konflikt. Her står striden om servicekontrakten for basen, som USA har givet til et amerikansk selskab, på trods af aftaler om at dette arbejde skal udføres af et grønlandsk/dansk selskab – blandt andet for at sikre grønlandske arbejdspladser og interesser.

Hjemmestyret har ligeledes krævet, at aftalerne mellem USA og Danmark om Grønland bliver genforhandlet for at skaffe flere fordele for Grønland. Hjemmestyret krævet desuden at blive repræsenteret direkte i de internationale organisationer, der regulerer fiskeriet omkring Grønland.

Det grønlandske hjemmestyre har forgæves forsøgt at råbe de skiftende danske regeringer op.

I takt med at indlandsisen smelter, bliver Arktis stadigt mere interessant både militærstrategisk, og i kraft af at nye handelsruter åbnes. Danmark har længe optrådt som en Arktisk stormagt – i lommen på USA. Danmark vil også fremover diktere Grønlands udenrigspolitik. Lars Løkke Rasmussens regering vil servere Arktis på et sølvfad for USA. Det kan blive en alvorlig bet for det grønlandske folk.

Den grønlandske kritik af den danske regering er således både berettiget og relevant.