FOTO: Aage Christensen
1 af 1

Det er den politiske vilje, der mangler

Kommentar
ons 4. mar - 2020

Store multinationale koncerner med milliardomsætning her i landet afgør i det store hele selv, om de vil betale skat i Danmark.

Det fremgår med al tydelighed af de åbne skattelister, som SKAT offentliggør hvert år. År efter år vælger multinationale koncerner at give en fuckfinger til den danske befolkning og undlade at bidrage til fællesskabet.

Det er giganter som Q8 og Fujitzu, der tjener masser af penge i Danmark, men vælger at overføre deres overskud til udlandet, for manges vedkommende til lukrative skattely.

>> LÆS OGSÅ: Store firmaer betaler nul kroner i skat for femte år i træk

Her taler vi ikke om de milliarder, der hvert år undgår beskatning gennem en vifte af ulovlige metoder. Vi taler heller ikke om konsekvenser af SKAT's manglende kontrol, som også koster statskassen milliarder. Vi taler om selve skattelovgivningen, som betyder, at milliarder, som burde beskattes i Danmark – hvor pengene er tjent – helt lovligt føres ud af landet.

Store milliard-indtægter til statskassen kunne nemt findes ved at beskatte de allerrigeste og de store koncerner mere.

Skiftende regeringer har vidst det i årevis og intet foretaget sig. Det skyldes grundlæggende, at det store flertal i Folketinget selv har vedtaget den lovgivning, som har muliggjort skattefinterne.

Man har fulgt anbefalinger fra EU, sænket topskatten og virksomhedsbeskatningen, samtidig med at den kollektive velfærd er beskåret, og samtidig med at man fastholder, at der ikke er råd til at lade dagpengenes og folkepensionens købekraft følge den almindelige lønudvikling i samfundet.

Men pengene er der: Store milliardindtægter til statskassen kunne nemt findes ved at beskatte de allerrigeste og de store koncerner mere.

Mulighederne for lovlig skatteunddragelse er blot en af utallige konsekvenser af den deregulering, som har haft ufattelige konsekvenser for almindelige mennesker – fordi selskabsbeskatning, løn og arbejdsforhold, klimabeskyttelse og meget, meget mere, sætter retning mod den laveste fællesnævner.

Ifølge SKAT er det kun 36 procent af alle selskaber i Danmark, der betalte skat i 2018. Det er et helt normalt niveau i Danmark, på trods af at vi i årevis har befundet os i et økonomisk opsving. Og på trods af at direktørlønninger og aktieudbytte slår alle rekorder, samtidigt med at arbejdsgiverne har foden på bremsen, når det gælder arbejderklassens løn.

Pengene til velfærden er der altså helt tydeligt i samfundet. Det er den politiske vilje til at opkræve dem, der mangler. Det er udtryk for rå klassepolitik, hvor de rigeste bliver rigere, og arbejderklassen og den brede befolkning i øvrigt betaler regningen.