FOTO: Aage Christensen
1 af 1

Energipolitik på afveje

Kommentar
ons 26. apr - 2017

Energikommissionen afleverede i mandags sin rapport til ministeren. Den vil være en vigtig brik i regeringens forberedelse af et udspil til en ny energiaftale, som skal forhandles i Folketinget til efteråret. 

Det er Niels B.Christiansen, som er topchef i Danfoss, som har været formand for kommissionen, hvor der også har været topledere fra Microsoft Danmark og Schneider Electric.

Storkapitalens grundlæggende lovprisning af markedskræfterne som den bedste regulator slår direkte ind i kommissionens anbefalinger, som er modtaget med jubel af Dansk Industri (DI). 

Grøn omstilling må aldrig lægges i hænderne på den europæiske storkapital

Står det til kommissionen skal statsstøtten til den alternative energi udfases. Markedet skal kort og godt regulere omstillingen til alternative energi. Hvis det kommer til at ske, vil det være storkapitalens behov og profitmuligheder, som sætter rammerne for omstillingen til bæredygtighed.

Den erklærede målsætning i dansk energipolitik er at sikre omstillingen til bæredygtig energi inden år 2050. I kommissionens rapport forerslås øget forskning, blandt andet for at styrke forsyningssikkerheden uanset om solen skinner eller der er vindstille. Det er både relevant og nødvendigt. Men....

DI glæder sig over kommissionens anbefaling af, at det ikke er politikere men markedskræfterne, der skal detailplanlægge omstillingen. De ser Danmark som en brik i et europæisk energimarked, hvor det er markedet, der skal bestemme, hvilke løsninger der vælges. 

I dag fastlægges dansk energipolitik og dermed også den nødvendige grønne omstilling i Folketinget. Sådan skal det vedblive med at være. Selvbestemmelsesretten og dermed demokratiet må forsvares. Den grønne omstilling må aldrig lægges i hænderne på den europæiske storkapital. 

DI forventer ligeledes,  at udsigten til flere midler til energiforskning kan sikre danske virksomheder nye eksportmuligheder. Men hvis det bliver profitmotivet, som vil styre fremtidens energipolitik og forskning, kan selve den nødvendige grønne omstilling hurtigt blive placeret på sidelinien.