FOTO: Aage Christensen
1 af 1

Et forkert signal

Kommentar
ons 16. jan - 2019

I forbindelse med årsskiftet blev LO og FTF sammenlagt i den nye hovedorganisation Fagbevægelsens Hovedorganisation.

Som en af sine sidste handlinger valgte LO at indgå en aftale med Dansk Arbejdsgiverforening, som indebærer, at boden for overenskomststridige arbejdsnedlæggelser hæves markant. For faglærte arbejdere med hele 40 procent, fra 40 til 56 kroner per strejketime.

Når man hæver boden for overenskomststridige arbejdsnedlæggelser, så er det for at holde strejkeaktiviteten nede.

Aftalen er en del af en pakkeløsning, hvor man også aftalte at regulere godtgørelsen for uberettiget ophævelse af uddannelsesaftaler samt regulere boden for de sager, hvor det er arbejdsgiverne, der bryder overenskomsten.

LO's Hovedbestyrelse godkendte aftalepakken med henvisning til, at den samlet set var til "fordel for lønmodtagerne".

Det interessante i denne sammenhæng er imidlertid ikke et snævert økonomisk skøn. En aftale om markant hævede bøder for overenskomststridige arbejdsnedlæggelser må naturligvis også bedømmes efter politiske kriterier.

Under OK18 så vi et markant stigende fagligt sammenhold. Generelt har der i nogen tid været en stigende faglig aktivitet, både på det private og offentlige arbejdsmarked. Det fremgår direkte af aftaleteksten, at størrelsen af bøderne ved overenskomststridige arbejdsnedlæggelser skal være så høje, at de "har en præventiv virkning".  Når bøderne i Arbejdsretten bliver større, så er det for at holde strejkeaktiviteten nede.

Arbejderklassen får intet foræret og har aldrig fået gaver af arbejdsgiverne. Hver eneste landvinding har krævet kamp. Som situationen er i dag på arbejdsmarkedet, presser arbejdsgiverne på alle fronter. Senest er det de ansatte i DSB, som må kæmpe. I morgen står andre grupper for tur.

Udfordringen på landets arbejdspladser og for den samlede fagbevægelse er at fortsætte i sporet efter OK18, at hæve aktiviteterne og gøre solidariteten konkret med henblik på at lægge optimalt pres på arbejdsgiverne.

Det har ofte krævet overenskomststridige arbejdsnedlæggelser. Hævet bod i Arbejdsretten er derfor et helt forkert signal at sende ved starten af OK20.