Ingen tryghed i dagpengeforlig
Banen har længe været kridtet op til et dagpengeforlig med Venstre og Socialdemokraterne, som de bærende partier. I går faldt de sidste brikker på plads i et lynforlig sammen med Dansk Folkeparti.
De småpenge, toppen i LO og FTF krævede for at støtte Dagpengekommissionens anbefalinger, fik ikke regeringen til at ryste på hånden. Sjældent har fagtoppen været så billigt til salg.
De grundlæggende milliardbesparelser og kernen af de forringelser, som de borgerlige partier gennemtvang i 2010, lever videre i den nye aftale. At der også er enkelte positive elementer i aftalen, er på ingen måde et argument for at støtte det nye forlig, som i høj grad betales af de arbejdsløse selv.
Forliget skaber hverken tryghed for de arbejdsløse eller for de ansatte rundt på landets arbejdspladser.
Efter forliget var faldet på plads, sagde Claus Hjort Frederiksen, at dagpengespørgsmålet ikke længere er en politisk slagmark. Han påstår, at der nu er skabt trygge rammer omkring dagpengene.
Der er imidlertid ingen tryghed i, at tusinder af arbejdsløse hvert år fortsat vil miste deres dagpenge - oveni de 60.000 som allerede har tabt dagpengeretten. Forliget indeholder ingen løsninger for disse mange mennesker og deres familier.
Forringelsen af satserne for nyuddannede er just heller ikke en tryghedsskabende faktor. I årevis er dagpengenes dækningsgrad blevet udhulet. Det vil de fortsat blive.
Indførelse af karensdage er en principiel svinestreg. Det er en camoufleret sænkning af dagpengesatserne og vil først og fremmest ramme de ufaglærte og deltidsansatte, som har størst fare for at blive ramt af arbejdsløshed.
Forliget skaber hverken tryghed for de arbejdsløse eller for de ansatte rundt på landets arbejdspladser. Her vil mange fortsat frygte for konsekvenserne af arbejdsløshed, som er en uundgåelig følgesvend i et kriseplaget kapitalistisk samfund.
De arbejdsløse vil fortsat blive pisket rundt i manegen. Det vil uundgåeligt presse reallønnen. Og det er lige præcist hensigten.
Dagpengeforliget er i bund og grund et nyt angreb. Det må mødes med protester af fagbevægelsen.