Opsig velfærdsforliget
Mette Frederiksen kom til kort i den første TV-duel med Lars Løkke Rasmussen op til det kommende folketingsvalg. S har ikke en plan for at sikre danskerne retten til en værdig tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet, som partiet ellers har givet indtryk af i en landsdækkende PR-kampagne.
Svagheden ved det socialdemokratiske udspil er, at det ikke forhindrer, at pensionsalderen fortsat vil stige og om få år blive Europas højeste.
Pensionsalderen skal være en universel velfærdsydelse for alle, fra man bliver 67.
Regeringen og Socialdemokratiet er grundlæggende i samme båd. De forsvarer begge det såkaldte velfærdsforlig fra 2006, der har som sin forudsætning, at pensionsalderen skal stige i takt med den gennemsnitlige levealder.
Det er kurs mod katastrofen. Godt nok lever vi længere. Men det betyder ikke, at man kan holde til at arbejde længere og længere på et arbejdsmarked, hvor arbejdstiden er under pres, og tempoet presses i vejret.
Socialdemokratiet forventede, at deres pensionsudspil ville være en stærk trumf i valgkampen. Allerede inden valget er udskrevet, er det dokumenteret, at forslaget er helt utilstrækkeligt og derfor også er mødt med skarp kritik, blandt andet fra 3F i Aalborg, som har startet en underskriftsindsamling for at få forliget opsagt.
Socialdemokratiet har snakket udenom eller henvist til, at man forsøger at imødekomme de mennesker, som er hårdest ramt. Men det dur ikke med lappeløsninger.
En diskussion af, om det er mureren eller SOSU'en, som bliver først nedslidt, vil kun skabe splittelse i arbejdsklassen. Der er brug for fælles kamp imod velfærdsforliget. Pensionsalderen skal være en universel velfærdsydelse for alle, fra man bliver 67.
Alle, der er ude af stand til at arbejde så længe – for eksempel på grund af nedslidning – skal have lettere adgang til førtidspension og seniorførtidspension. Virkeligheden har også vist, at der herudover bør indføres en mulighed for tilbagetrækning på dagpengeniveau inden pensionsalderen, optjent gennem medlemskab af en A-kasse.
Det har Mette Frederiksen ingen planer om at foreslå.