På knæ for Trump
Op til præsidentvalget i USA var medier og regeringer i Danmark og resten af EU generelt hånlige og kritiske overfor Trump.
I USA er Trumps popularitet markant faldende blandt almindelige amerikanere, som begynder at se konsekvenserne af hans politik. I dag roser både de amerikanske medier og magthaverne i EU imidlertid Trump for hans aggressive udenrigspolitik. Et missilangreb mod en flybase i Syrien, en gigantisk amerikansk bombe kastet i Afghanistan og trusler om et forebyggende militært angreb mod Nordkorea.
USA er igen tilbage i rollen som verdens selvudnævnte politibetjent med magthaverne i den vestlige verden som villige klakører. Med en storstilet oprustning i USA som afsæt lover Trump at vinde fremtidige krige.
I en verden hvor der sker dramatiske forskydninger imellem stormagterne, øges faren for krig
Med missilangrebet mod Syrien er Trump på konfrontationskurs med folkeretten, men det fik ikke ét af Folketingets partier til at fordømme USA. Det er heller ikke et spørgsmål, som de danske medier har brugt megen plads på.
Ikke ét medlem af Folketinget finder det relevant at fordømme USA's trusler om et forebyggende atomangreb mod Nordkorea. Og der er kun spæde protester imod, at Danmark afviser at støtte bestræbelserne i FN fra et stort flertal af verdens lande på at afskaffe atomvåben.
Det bliver sværere og sværere for imperialismen at opretholde myten om, at USA handler som repræsentant for "verdenssamfundet". Men man forsøger.
Medierne har generelt heller ikke fundet det relevant at omtale, at Brasilien, Rusland, Indien, Kina og Sydafrika efter det amerikanske missilangreb mod Syrien i fællesskab appellerede om at løse internationale konflikter med afsæt i folkeretten og FN's charter.
I dag er USA den vigtigste samhandelspartner for 70 lande. Men Kina blev i 2014 den vigtigste samhandelspartner for ikke mindre end 120 lande. I Afrika har Kina større investeringer end USA, men USA har flest baser. Den økonomiske krise har dramatisk svækket USA og dets NATO-allierede.
I en verden hvor der sker dramatiske forskydninger imellem stormagterne, øges faren for krig.